Google visar resultat för liknande sökningar

  • Buffer

Google visar nu resultat för liknande sökningar. Jag själv stötte på densökmotoroptimering här sortens sökresultat i förra veckan, men det har tydligen varit ett experiment sedan en tid tillbaka skriver Alex Chitu på bloggen Google Operating System. Min sökning är gjord i Chrome och i inkognito-läge på sökorden: system api java jquery programmering.

Resultatet såg ut så här.

system api java jquery programmering - Sök på Google

I det här fallet är mina sökord internationellt flitigt använda och det ger mig också ett sökresultat med webbplatser på engelska. Men det fick mig ändå att börja fundera på hur det här kommer att påverka ”framtidens” sökmotor, Google. Tidigare har vi bara sett ”Sökningar relaterade till” längst ner i sökmotorns sökträffar. Men nu verkar det som att Google gör artificiella sökningar på mina sökord i olika kombinationer och placerar sedan träffarna i mitt sökresultat. Om du tittar lite närmare på den stora bilden igen och de gula pilarna, ser du att det finns länkar precis under resultaten som ser ut som mini sitelinks. Det står ”Fler resultat för”. Några av dem är överstrukna, andra inte. Dvs det som är överstruket är det sökordet som inte finns på den relaterade sidan och tvärtom. Det här är ungefär det som Bill Slawski tog upp i januari då han tittade ett patent som visar på att Google googlar sig själv genom att skapa syntetiska frågor. Allt för att bygga en smartare sökmotor som vet hur vi användare kommer att söka innan vi ens börjat söka på det sättet. Du kan läsa inlägget här och det är enligt mig väldigt innovativt.

  • http://twitter.com/AlexanderEdbom Alexander Edbom

    Google vill inte att något ska vara ”ogooglebart” :D

  • http://www.lindqvist.com/ Nikke Lindqvist

    Jag ser dem vid åtskilliga svenska sökningar som innehåller namn. Men då, återigen, bara där urvalet är en smula begränsat.