Hackad hemsida. Vad göra?

  • Buffer

En hackad hemsida är nog bland det tristaste som kan hända dig som äger en webbplats Hackad hemsida - Varningoch om du inte är insatt i hur hackare jobbar kan det ta oerhört lång tid att lösa problemen som uppstår. För att ta reda på om din hemsida blivit hackad eller inte finns det några saker du kan titta efter. Google har sedan en tid tillbaka markerat webbplatser i sökresultaten med en varningstext där det står:

Den här webbplatsen kan skada din dator.

Det är en riktig tydlig signal på att det inte står rätt till. Om du istället kommer in via en extern länk eller klickar på sökresultatet med varningstexten, får du upp ett av de här två meddelandena:

Webbplatsen innehåller skadlig programvara!

eller

Varning – om du besöker den här sidan kan din dator utsättas för fara!

De här tre exemplen är några av flera på att du har en hackad hemsida och att du bör undersöka saken närmare. Som tur meddelar Google dig via Webmaster Tools om du har onaturliga eller skadliga länkar/kod på din webbplats, men du ska inte förlita dig på att Google alltid gör jobbet åt dig.  Även deras algoritmer missar ibland och hackarna blir allt duktigare på att gömma sin skadliga programvara. Därför bör du alltid hålla ett öga på hur din webbplats mår även fast du inte har fått in några varningar. Om du inte har har kopplat din sajt till Webmaster Tools än, så gör det här.

Webbplatsen innehåller skadlig programvara

Googles hjälp för webbansvariga med hackade webbplatser

Google har en bra och samlad guide på vad du bör göra när du har fått din webbplats hackad. Guiden är uppdelad i 8a steg och hjälper dig i olika steg beroende på vilken sorts hack du har blivit utsatt för. De 8a stegen är uppdelade i svårighetsnivåer beroende på hur lätt det är att åtgärda problemen. Som du märker kan det behövas mer än basic skills för att kunna lösa de lite svårare problemen:

Step Title Technical expertise required
1 Watch the overview Beginner
2 Contact your hoster and build a support team Beginner
3 Quarantine your site Intermediate
4 Touch base with Webmaster Tools Intermediate
5 Assess the damage (hacked with spam) or
Assess the damage (hacked with malware)
Advanced
6 Identify the vulnerability Advanced
7 Clean and maintain your site Advanced
8 Request a review Intermediate

För att se hela guiden och titta närmare under varje enskild del, besök: http://www.google.com/webmasters/hacked/

Men för att skrämma upp dig lite, så tycker jag ändå att du ska titta på den här videon som är ”Step 1″ i listan här ovan. Du kommer att få en bra överblick på vad det innebär att ha en hackad hemsida, hur hackare jobbar och vad du bör göra för att ta dig upp på benen igen.